Få hjelp med din stressnakke her! ☆
Logg Inn

Kom i gang med løpingen!

naprapati treningstips Aug 05, 2020

Jeg er ute og jogger som aldri før. Og det er flere med meg takket være #grunderutfordringen. Men hvis du også ønsker å komme i gang med treningen og bruke naturen som treningssenter er det viktig å ikke gå ut for hardt.

Tren på riktig måte, så slipper du skader. Hvis det er lenge siden du løp, eller du akkurat har bestemt deg for å begynne med løping, anbefaler jeg at du begynner i et rolig tempo for å unngå skader.

Det er så fort gjort å kjøre på, og tro man er i samme form som sist gang du trente. Så man bare dundrer i gang med  samme tempo, intensitet og treningsmengde som sist. Hjernen husker hvor man var, og man ønsker gjerne å fortsette der man slapp, men her er det ikke alltid kroppen er med på de notene.  Og om man har drevet med annen type trening som spinning, eller ski - så vil også bevegelsesmønsteret og belastningen være annerledes enn når du jogger.

Det er viktig å tenke på ikke bare sener, ligamenter og muskler skal bygges opp, men også hjerte og lunger trenger litt tid for å vende seg til treningsformen. Trener du for hardt for tidlig er det stor risiko for å overbelaste kroppen og skader kan lettere oppstå. 

Jogging er en enkel treningsform, men bruk gjerne litt tid på å komme i gang. Etter et lengre opphold har man en bratt kurve den første måneden. Og her anbefales det å kjøre et enkelt treningsprogram hvor man kombinerer gange og løping. 

I starten kan målet være å løpe et par ganger i uka og vende kroppen til å holde et overkommelig tempo og tåle belastningen. Ikke løp raskere enn at du kan prate samtidig. Det å ha en treningspartner på samme nivå som deg er gull verdt <3 

Ekstra gøy er det hvis man har en klokke, eller en app som loggfører treningen. 

Det er bedre å løpe kort og ofte, enn langt og sjelden. Og planlegg gjerne turene på faste dager, sånn at det blir lettere å gjennomføre. Få de inn i kalenderen, og ikke bryt avtalene dine. 

Hvis du vil kan du gjerne legge inn noen styrkeøvelser på turen. Trening av mage og rygg gir gode forutsetninger for en god løpeteknikk. Og for å holde på motivasjonen burde man ikke ta seg helt ut hver gang.

En god start er gjerne å sette av 30 minutter der man veksler på å gå, og jogge. Intervalltrening gjør at du etterhvert øker din egen kapasitet. 

TRENINGSPROGRAM FOR NYBEGYNNERE: 

 

Uttøyning

Det å tøye ut etter en treningsøkt, og bruke litt tid på bevegelighetstrening er veldig gunstig for å unngå skader. En muskel er hverken for kort, eller for lang, når man tøyer ut er det første og fremst nervene som går ut til muskulaturen man ønsker å påvirke. 

Når man løper er det disse musklene man bør legge litt ekstra vekt på å tøye; hofteleddsbøyer, setet, innside, bakside og fremside lår samt bakside og fremside legger. 

 

Lurer du på hvordan man tøyer ut disse på best mulig måte er du velkommen til å sende meg et hint, så skal jeg lage en video eller to til deg. 

Masse lykke til med treningen!